Συχνές ερωτήσεις

Αλλεργική ρινίτιδα

 • ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ: ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ;

  Η αλλεργική ρινίτιδα (εποχική ή ολοετής) προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προς μια αβλαβή ουσία, που λανθασμένα αναγνωρίζεται ως επικίνδυνη, το αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματα, τα οποία αναπτύσσονται κυρίως στον ρινικό βλεννογόνο (όπως φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη, ρινική καταρροή ή συμφόρηση κ.α.), εμφανίζονται όταν έρθετε σε επαφή με το αλλεργιογόνο που είναι υπεύθυνο για την αλλεργική αντίδραση (π.χ. γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα κλπ.) και συνήθως εξαφανίζονται μόλις σταματήσει η έκθεση σε αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σκόπιμο να υιοθετήσετε ορισμένες καλές πρακτικές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της αλλεργίας στη γύρη, η περιορισμένη έκθεσή σας σε κήπους κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ή στο γρασίδι, ειδικά μετά το κούρεμα του, η οδήγηση την άνοιξη με κλειστά παράθυρα, το μπάνιο αμέσως μετά την επιστροφή στο σπίτι κ.α.

 • Ο ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ;

  Αν και δεν υπάρχει «αλλεργική ρινίτιδα από τον κλιματισμό», δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία της συντήρησης των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού, τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε αυτά συσσωρεύονται πιθανά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά τη χρήση κλιματιστικών. Για να περιορίσετε τη διάχυσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο, θα ήταν χρήσιμο να εγκαταστήσετε κλιματιστικά με φίλτρα HEPA (φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης), τα οποία είναι κατασκευασμένα ώστε να συγκρατούν σχεδόν όλα τα αλλεργιογόνα σωματίδια.

 • ΟΛΟΕΤΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ

  Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από ουσίες (γνωστές ως αλλεργιογόνα) που βρίσκονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια όλου του έτους (όπως ακάρεα σκόνης, μούχλα ή επιθήλια του τριχώματος των ζώων), ή μόνο σε ορισμένες περιόδους του έτους, όπως η γύρη που απελευθερώνεται από τα φυτά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ολοετή αλλεργική ρινίτιδα, στη δεύτερη για εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Γύρη

 • ΠΟΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ;

  Η γύρη απελευθερώνεται από τα φυτά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας, η οποία στις πιο πολλές περιπτώσεις αντιστοιχεί στις εποχές της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ωστόσο, η περίοδος της επικονίασης μπορεί να ποικίλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος του φυτού, αλλά και ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή. Ειδικά στην Ελλάδα όπου λόγω κλίματος και γεωγραφικής θέσης η εποχή ανθοφορίας διαρκεί επί μακρόν, μερικά φυτά ανθίζουν το καλοκαίρι ή και όλο το φθινόπωρο. Για τον περιορισμό της έκθεσης σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, μπορείτε να συμβουλευτείτε το λεγόμενο «δελτίο γύρης», το οποίο παρέχει πληροφορίες για την περίοδο της ανθοφορίας διαφόρων φυτών με βάση τη γεωγραφική περιοχή που μας ενδιαφέρει.